Viza SUA: Cum să obții o viză turistică, de lucru sau de imigrare

Intrarea în SUA este strict reglementată, chiar și pentru cetățenii croați sau români. De fapt, pentru a putea intra în țară, veți avea nevoie de o viză sau de o autorizație ESTA pentru Statele Unite – un fel de versiune simplificată a vizei clasice de turist.

Există mai multe tipuri de vize, care pot fi împărțite în trei categorii principale:

  • viză de turist;
  • viză de lucru;
  • viză de imigrare permanentă.

După cum am scris deja, ESTA (Sistemul Electronic de Autorizare a Călătoriei) este o versiune simplificată a vizei, cu o procedură mai ușoară, care are loc electronic. ESTA este inclusă în Programul de Scutire de Vize. Acest program presupune simpla completare a formularului ESTA și este rezervat doar cetățenilor din anumite țări, printre care se numără Croația și România.

Viza americană ESTA: când și cum să aplici?

ESTA este viza destinată călătorilor care dețin cetățenie croată sau română, dar și cetățenilor altor țări care fac parte din Programul de Scutire de Vize și care doresc să rămână în SUA pe o perioadă mai mică de 90 de zile.

Acest tip de viză este cel mai potrivit pentru turism, dar poate fi folosit și de către cei care călătoresc în SUA în interes de afaceri. Valabilitatea ESTA este de doi ani și permite călătorii multiple în Statele Unite. Bineînțeles, niciuna dintre aceste șederi nu va trebui să depășească 90 de zile consecutive!

Pentru ESTA se poate aplica doar online și costă 84 $. Dacă doriți să aplicați, puteți să completați formularul de solicitare de pe site-ul nostru. Aplicația conține informații personale, numărul pașaportului și datele de contact atât de la adresa dvs. de domiciliu, cât și din SUA. Plata comisionului de 84 $ poate fi făcută direct online cu carduri de credit, carduri preplătite sau utilizând servicii terțe de plată cum ar fi PayPal.

Cu autorizația ESTA, va fi posibil să călătoriți în SUA în scopuri turistice sau de afaceri, de exemplu pentru întâlnirile cu potențialii parteneri.

Pe de altă parte, nu veți putea să munciți permanent dacă aveți o ESTA deoarece veți fi expulzați din țară. Dacă intenționați să lucrați în SUA, continuați să citiți acest articol pentru a înțelege de care viză veți avea nevoie.

De asemenea, se recomandă să completați formularul de Aplicare ESTA  cu o lună înainte de plecare deoarece este nevoie de timp pentru procesare. Majoritatea Autorizațiilor ESTA sunt de obicei aprobate între 2 și 24 de ore, însă anumite aplicări au nevoie de mai mult timp. În cazul în care călătoria cu ESTA nu vă este autorizată, veți avea nevoie de timp ca să contactați Ambasada SUA pentru a obține o viză tradițională.

Vizele turistice non-ESTA: categoriile B1 (afaceri) și B2

În următoarele cazuri, va fi nevoie să aplicați pentru o viză reală de SUA:

  • în cazul în care Documentul ESTA a fost refuzat;
  • dacă vizitatorul în SUA nu are cetățenie în una din țările afiliate cu Programul de Scutire de Vize;
  • dacă vizita în SUA va dura mai mult de 90 de zile.

Există 2 vize turistice sau de afaceri oferite de Statele Unite: B1 și B2, pentru care se poate aplica direct la ambasada sau consulatul SUA cel mai apropiat de dvs.

Ambele vize au o valabilitate totală de 10 ani și vă permit să faceți mai multe călătorii în această perioadă. Limita maximă pentru o singură ședere este stabilită la 6 luni.

Vizele B1 și B2 sunt foarte similare: viza B1 le este destinată în special lucrătorilor care vizitează frecvent SUA pentru ședințe, conferințe etc., în timp ce viza B2 le este destinată în mod specific turiștilor.

Oricine deține o viză B1 și trebuie, dintr-un motiv sau altul, să lucreze în cel mai strict sens al cuvântului (însă pentru perioade limitate și fără rezidență la fața locului) poate face acest lucru completând un formular special care va trebui depus la ambasadă. Această posibilitate îi exclude pe deținătorii de viză B2. Chiar și în cazul în care aveți nevoie să obțineți o viză turistică adevărată, noi vă recomandăm să acționați cu mult timp în avans. Procesul birocratic este în mod normal destul de fluid, însă se pot produce întârzieri: chiar și în acest caz, o mică organizare în avans va fi suficientă pentru a evita surprizele neplăcute și pentru a pleca liniștiți în SUA.

Cum se obține viza de lucru în SUA?

Acum să trecem la aspectul cel mai important, adică să vorbim despre vizele de lucru.

În aceste cazuri, organizarea este mult mai complexă decât în cazurile precedente și sunt prevăzute 11 categorii diferite de vize. Acest tip de viză presupune, de asemenea, un proces birocratic mult mai anevoios și mai complex pentru obținerea sa. Pe lângă prezentarea completă și corectă a documentației necesare, în multe cazuri va fi de asemenea nevoie de desfășurarea unui interviu real în limba engleză, la ambasadă. În această etapă, va trebui să explicați în detaliu motivele călătoriei, viitorul loc de muncă și să vă indicați calificările profesionale.

Cât costă viza americană de lucru?

Viza de lucru costă în jur de 180-190 de dolari, o sumă variabilă care depinde de tipul de viză solicitat.

Este important de subliniat că toate aceste vize au în continuare o durată temporară: pentru rezidența permanentă în SUA va fi nevoie de o Carte Verde, despre care vom vorbi mai târziu.

Vize de categoria L, H, P, O (joburi temporare)

Vizele care fac parte din categoriile L, H, P și O sunt toate dedicate exclusiv lucrătorilor temporari. Noi le vom enumera mai jos și vă vom oferi mai multe detalii.

Una dintre cele mai căutate vize americane: viza H

Viza de tip H are o natură non-imigrantă. În ciuda naturii sale, viza H le permite deținătorilor să aplice pentru Cartea Verde. Această viză de SUA are următoarele subcategorii principale:

  • H1: destinată anumitor categorii protejate prin Acordul de Liber Schimb cu Chile și Singapore (H-1B1), doctori (H-1B) sau profesii extrem de specializate, acesta fiind de obicei cazul H2: absolvenților care au o scrisoare de invitație;
  • H3: acest tip de viză este rezervat lucrătorilor sezonieri din agricultură (H-2A) sau altor lucrători temporari care prestează muncă sezonieră (H-2B) și neatribuită agriculturii;
  • instruire în programe care nu au ca țintă recrutarea. Aici sunt incluse stagiile, mai ales pentru programe care nu au corespondent în Croația și România.

Noua politică de viză H1-B în SUA din decembrie 2020

Timp de mai mulți ani, Statele Unite a emis 65.000 de vize H1-B, de obicei pentru profesioniști extrem de calificați, cum ar fi lucrători în sănătate, ingineri și avocați. În toate aceste cazuri, candidatul trebuie să fi găsit deja un loc de muncă în SUA.

În plus, chiar și antreprenorii pot aplica pentru ea dacă au înființat companii pe teritoriul american și dacă, în același timp, se încadrează în categoriile de lucrători acoperite de acest tip de viză.

Pe 6 octombrie, administrația Trump a decis să introducă unele schimbări în această categorie de viză, în ciuda faptului că este una dintre cele mai căutate. Angajatorii americani care doresc să angajeze un străin cu abilități speciale vor trebui să plătească un salariu mai mare decât cel din prezent.

Această măsură a fost luată în special pentru a descuraja angajarea străinilor, favorizând piața locală a muncii, lovită puternic de pandemia de coronavirus.

În plus, candidatul va trebui acum să demonstreze și că are o diplomă universitară specifică postului pentru care a fost ales. Înainte de această schimbare a cerințelor, o diplomă de nespecialist era suficientă.

Noile măsuri restrictive au intrat în vigoare la începutul lui decembrie 2020.

Viza de categoria L

De natură non-imigrantă, vizele L, și mai ales L1, le sunt destinate managerilor sau lucrătorilor angajați cu regularitate de companiile multinaționale bazate în SUA, care trebuie să se mute într-o locație din SUA pentru motive profesionale, chiar dacă doar pe o perioadă limitată.

Pentru a întruni cerințele acestui tip de viză, aplicantul trebuie să fi lucrat cel puțin 12 luni consecutive în ultimii 3 ani pentru compania respectivă.

Viza O

Din nou, de natură non-imigrantă și temporară, viza de categorie O le este destinată profesioniștilor care au un succes recunoscut în lumea artei, științei, divertismentului și sportului. În special, Viza O1 (numită și viză artistică) le permite intrarea în Statele Unite figurilor profesionale de importanță excepțională în domeniul lor, oricare ar fi acesta.

În mod normal, acest tip de viză este de obicei solicitat de scriitori, scenografi și alți operatori din segmentul cinematografiei care merg la New York sau Hollywood.

Este important de reținut că această categorie de viză este, de asemenea, aplicabilă persoanelor care fac parte din anturajul profesional al celor incluși în această categorie, deși nu întrunesc cerințele enumerate mai sus, dar care furnizează servicii esențiale celorlalți.

Viza P

Viza P, pe de altă parte, le este rezervată sportivilor și artiștilor (de asemenea, în acest caz, cu profiluri excepționale) care merg în SUA pentru competiții sportive sau evenimente culturale. Poate fi solicitată atât individual, cât și în grupuri, și are de asemenea o natură non-imigrantă.

Există 3 subcategorii:

  • P1: destinată indivizilor sau grupurilor care se vor prezenta la un anumit eveniment.
  • P2: viza P2 este foarte similară cu P1, cu diferența că în cazul lui P2 evenimentul este rezultatul unui schimb mutual între o organizație americană și una străină.
  • P3: destinată participanților la evenimente unice cu scopuri artistice, culturale, muzicale, teatrale, etnice sau folclorice.

În toate cele trei cazuri menționate mai sus, echipa de suport care îi însoțește pe sportivi sau pe artiști se încadrează, de asemenea, în același tip de viză.

Viza R

Vizele de categoria R le sunt rezervate doar lucrătorilor sau membrilor unei comunități religioase care merg pe tărâm american ca să-și îndeplinească sarcinile religioase. Această categorie este, de asemenea, de natură temporară, non-imigrantă.

Viza D

Vizele de categoria D permit munca temporară și non-imigrantă a unor profesioniști cum ar fi marinarii, piloții și căpitanii. Practic, oricine lucrează la bordul companiilor internaționale de transport.

Viza I

În sfârșit, vizele de Categoria I le sunt rezervate lucrătorilor din domeniul presei, cum ar fi jurnaliști, reporteri, fotografi.

Va trebui să demonstrați că colaborați continuu și permanent cu un organ de presă, cum ar fi un post radio, un canal TV sau un ziar, pentru a putea obține acest tip de viză.

Viza de categoria J

Viza de categoria J, deși nu poate fi definită ca o viză reală de lucru, vă permite să lucrați în Statele Unite pentru o perioadă limitată de timp. Cu toate acestea, are o natură non-imigrantă.

Acest tip de viză este de obicei folosit de străinii incluși în diverse programe de schimb. Această viză poate fi solicitată și de profesori, doctori și de alți profesioniști extrem de specializați care doresc să-și continue specializarea în SUA. În plus, este cea mai folosită și cea mai potrivită pentru cercetători, profesori și studenți care călătoresc.

Vize americane de categoria E

Vizele de categoria E sunt create pentru a facilita comerțul și pot fi solicitate de către directori de companie, manageri sau comercianți care călătoresc în SUA pentru a încheia afaceri importante între Statele Unite și țara lor de origine.

În plus, o viză specifică este de asemenea disponibilă în categoria E pentru investitorii străini, în cazul care aceștia doresc să conducă companiile americane în care au investit. Pentru acest tip de viză, va trebui prezentată la Ambasadă o documentație care certifică scopul concret al călătoriei.

Principalele subcategorii ale vizei E sunt:

  • E1: pentru țări care au acorduri comerciale specifice cu SUA, la fel ca în cazul Croației și României, și pentru persoane a căror muncă are strict legătură cu comerțul între țara lor de origine și SUA.
  • E2: numită și Employment Second Preference, viza E2 se aplică în principal persoanelor cu calificări foarte avansate sau abilități excepționale, recunoscute printr-un certificat emis de DOL (Departamentul de Muncă). În funcție de cazul respectiv, formularul I-140 trebuie să fie completat de angajator sau de candidatul însuși.
  • E3: această subcategorie include personalul calificat, personalul în general și, de asemenea, personalul necalificat. În toate cazurile, este nevoie de obținerea certificatului DOL și de completarea formularului I-140.
  • E4: aceasta este o subcategorie foarte specială care include, de exemplu, foști angajați ai guvernului american din străinătate, interpreți din Irak sau Afganistan și anumite categorii religioase. Formularul care trebuie completat în acest caz este I-360.
  • E5: unul dintre cele mai dorite tipuri de viză, destinat investitorilor care deschid o nouă afacere productivă în Statele Unite, investind sume de bani și creând locuri de muncă.

Viza de student în SUA

Numărul anual de studenți, inclusiv cei români, care merg în SUA în scopuri culturale este mare, având în vedere calitatea sistemului educațional american. Există 3 categorii de vize de student:

  • F: orice student care călătorește în SUA pentru studii academice poate aplica pentru ea;
  • J (pe care am menționat-o cu câteva paragrafe mai sus);
  • M: oferă posibilitatea urmării unui curs profesional de instruire sau urmării unor cursuri de specializare neacademice.

Chiar și pentru aceste vize, procedura birocratică este extrem de rigidă: pentru a obține o viză în această categorie, va fi necesară înscrierea într-o școală de pe listele Student and Exchange Visitor Program, care va trimite o scrisoare formală de invitație la Ambasadă și care va solicita plata comisionului asociat.

După înregistrare, va trebui să aveți un interviu la Ambasadă, la fel ca în cazul vizelor de lucru. Un aspect important este că va fi posibil să intrați în Statele Unite doar cu puțin timp înainte de începutul programat al cursului, cu maximum 30 de zile în avans.

Imigrare permanentă: Cartea Verde

Cei care doresc să se mute permanent în SUA vor trebui să se confrunte cu o procedură birocratică anevoioasă.

Posibilitatea rezidenței permanente în SUA depinde de fapt de primirea faimoasei Cărți Verzi, care este dificil de obținut, cu excepția anumitor categorii de lucrători.

În mod normal, pentru Cartea Verde se poate aplica doar după petrecerea unei perioade destul de îndelungate în Statele Unite și după obținerea uneia dintre vizele temporare de lucru descrise mai sus.

Există mai multe categorii de Cărți Verzi, împărțite după categoria de lucrător, la fel cum se întâmplă și în cazul vizelor profesionale pe care le-am menționat. Tipurile, în acest caz, sunt 4, toate marcate cu codul EB, cum ar fi EB1, EB2 și EB3.

Pot să călătoresc în Statele Unite în timpul pandemiei covid-19?

După analiza răspândirii pandemiei de coronavirus în Europa, pe 11 martie 2020, președintele american Donald Trump, prin Proclamația Prezidențială 9993, a introdus restricții de călătorie în SUA pentru persoanele din zona Schengen și nu numai.

În majoritatea cazurilor, intrarea în SUA a fost suspendată, cu unele excepții, cum ar fi rezidenții sau la invitația guvernului.

De fapt, la 1 octombrie 2020, Departamentul de Stat al SUA a relaxat aplicarea măsurilor prevăzute în PP 9993, permițând în unele cazuri intrarea în SUA a persoanelor din Zona Schengen.

Anumiți călători de afaceri, investitori, comercianți, profesori universitari, studenți și jurnaliști pot beneficia de pe urma excepțiilor de interes național prevăzute în Proclamațiile Prezidențiale (PP) 9993 (zona Schengen) și 9996 (Regatul Unit și Irlanda).

Călătorii care se califică și care aplică sau care au o viză valabilă sau o autorizație ESTA pot să intre în Statele Unite chiar dacă PP 9993 și 9996 rămân în vigoare, respectând următoarele proceduri:

  • studenții cu vize F-1 și M-1: aceste persoane pot călători fără să contacteze ambasada americană de referință;
  • antreprenorii, investitorii, studenții cu viză J-1, jurnaliștii, profesorii cu o viză valabilă sau obligatorie trebuie să contacteze ambasada sau consulatul relevant pentru a obține “o excepție de interes național”;
  • antreprenorii, investitorii, jurnaliștii, profesorii cu o autorizație valabilă ESTA înainte de PP 9993 trebuie să contacteze ambasada sau consulatul de referință pentru a obține “o excepție de interes național”;

În ceea ce-i privește pe cei care călătoresc în scopuri umanitare sau de securitate națională, acestora le este permis în continuare accesul la granițele americane.

Primele știri 2021

Pe 12 ianuarie 2021, Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite (CDC) a emis reguli noi pentru pasagerii care sosesc din străinătate, reguli care sunt valabile din 26 ianuarie 2021.

Începând cu această zi, pasagerii trebuie să prezinte la biroul de check-in testul molecular (PCR) realizat cu 3 zile înainte de plecare. În plus, ei vor trebui să demonstreze că informațiile sunt adevărate și că au efecte legale.

În sfârșit, pasagerii vor trebui să repete testul PCR la 3-5 zile după ajungerea în SUA și să urmeze o carantină de 7 zile.

Rezumat: când ai nevoie de viza SUA și când de ESTA?

După cum am văzut, ESTA este o formulă extrem de simplificată de viză, ușor de obținut și ieftină, potrivită pentru șederi mai mici de 90 de zile. Pentru a o obține, pur și simplu completați formularul online referitor la aplicația pentru autorizația ESTA.

Pe de altă parte, diversele vize creează un proces birocratic mult mai complex, deși ele oferă posibilitatea de a rămâne mai mult timp pe teritoriul SUA.

Cu siguranță, pentru cetățenii croați și români care doresc să ajungă în SUA în scopuri turistice, ESTA este cea mai simplă și mai viabilă opțiune. De fapt, va fi suficientă completarea chestionarului cu mult timp în avans și așteptarea confirmării sale de către autoritățile din SUA.

Pe de altă parte, viza este indispensabilă în multe alte cazuri: pentru mai multe informații despre durată și caracteristicile specifice ale diverselor vize, vă recomandăm să contactați Ambasada sau Consulatul SUA cel mai apropiat de dvs.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top